sâmbătă, 30 iulie 2011

Michel Tournier - Meteorii



Germanist si filosof prin formatie, Michel Tournier a fost foarte puternic marcat de studiile de etnologie, sub directa indrumare a lui Lévi-Strauss la Musée de l'homme. Cartile sale sunt in acelasi timp realiste si fantastice, readucand in lumea contemporana mitul Capcaunului (Regele Arinilor) al gemenilor (Meteorii) al dublului, al androginului, mituri care ii permit sa descifreze confuza si complexa lume reala.

"Omul este un animal mitologic" spunea Michel Tournier, si intreaga sa opera este o intoarcere spre lumea originara, de care este fascinat si traumatizat in acelasi timp. Meteorii este cea mai faimoasa dintre cartile lui Tournier, un roman despre conditia singulara a fratilor gemeni, despre homosexualitate si autism, despre obsesia maternitatii. Pentru acest roman, Tournier a primit premiul Goncourt.
Premiile care au recompensat opera acestui mare scriitor francez sunt numeroase: Marele Premiu al Academiei (in 1967), Premiul Goncourt in unanimitate de voturi a juriului (in 1970), Premiul Goethe (in 1992).

Un comentariu: