sâmbătă, 2 iulie 2011

Mihail Sadoveanu - Baltagul


Prin capodopera Baltagul, aparut in 1930, Sadoveanu realizeaza o noua interpretare a mitului mioritic, versul-motto indicand sursa de inspiratie: “Stapane stapane,/ Mai cheama s-un cane”. 
Subiectul este simplu, pastrand elementele baladei: un cioban este omorat de doi tovarasi ai sai pentru a-i lua oile, dar femeia acestuia, apriga si inteligenta nu are liniste pana nu afla faptasii si nu-i pedepseste dupa legea nescrisa a comunitatii.

"Baltagul este, prin repeziciune si desavarsit echilibru al expresiei, una din cele mai bune scrieri ale lui Sadoveanu." George Calinescu, "Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent"
"Cartea sadoveniana conserva, dincolo de esecul vietii, valorile supreme ale fiintei umane. Nu moare odata cu civilizatiile succesive, bucurandu-se de sansa unei intemporalitati pururi senine.
Reflectand o experienta schimbatoare, este ea, nealterabila? Pare a cobori periodic din cerul ei imaginar, ca sa dea vietii o lectie. Se raporteaza la viata, ca o morala, ca o filosofie, ca un cod al frumusetii. A fost gandita si scrisa odata pentru totdeauna." Nicolae Manolescu

5 comentarii: