vineri, 2 decembrie 2011

Julian Barnes - O Istorie A Lumii In 10 Capitole Si Jumatate


O viziune revizionista a istoriei, un triumf al inteligentei, vervei si talentului, o pala de vânt în pânzele celor dispusi sa conteste totul si sa nu accepte nimic.
La nicio agentie de turism nu veti gasi o oferta de acest tip. Niciun vânzator de vacante nu va sti sa va vorbeasca despre o asemenea calatorie. Julian Barnes va plimba de pe continentele sufletului pe cele ale mintii cu dibacia, siguranta si flerul corabierilor din vechime.

Frison initiatic, situatii-limita, foraj în adâncurile fiintei, traume, orori si, din când în când, un dram de nadejde purtat pe aripile unei vietati diafane.
„Istoria nu e ceea ce s-a întâmplat. Istoria e ceea ce ne spun istoricii ca s-a întâmplat. A existat un tipar, un plan, o miscare, o extindere, un mars pentru democratie; exista o tapiserie, un flux al evenimentelor, o naratiune complexa, conectata, explicabila.” Julian Barnes
„A mai existat o întâmplare, marunta, ce-i drept, pe care fiecare a interpretat-o cum a crezut de cuviinta. Un fluture alb, dintr-o specie raspândita în Franta, s-a ivit deasupra capetelor lor, batând aerul cu aripioarele, si s-a asezat pe vela. Cei mai lihniti dintre supravietuitori si-au facut socoteala ca era si asta un fel de mâncare.
Altora usurinta cu care se misca minusculul musafir li s-a parut o ironie la adresa felului în care zaceau fara vlaga si fara sa se miste aproape deloc. Au fost chiar unii pentru care fluturele reprezenta un semn, un sol din ceruri la fel de alb ca porumbita lui Noe. Pâna si scepticii care nu erau dispusi sa-i recunoasca pe agentii divini au acceptat, cu o speranta temperata de precautie, ca fluturii zburau de obicei la mica distanta de uscat.”

Un comentariu: