luni, 4 iunie 2012

Ismail Kadare - Aprilie Spulberat



Aprilie spulberat reuneste patru dintre prozele anilor ’70-’80: Aprilie spulberat, Cine a adus-o pe Doruntina, Mesagerul tristetii si Comisia serbarii. Aparute in Albania in urma cu mai bine de doua decenii, cele patru proze – traduse in limba romana intr-o prima editie in 1990 – au fost revizuite de autor. Varianta oferita acum cititorilor romani este cea definitiva. Intre primele doua proze exista o relatie directa: povestea Doruntinei descrie aparitia in societatea medievala albaneza a unui nou sistem moral si juridic, Kanun-ul.
Este un sistem care are la baza „legea singelui”, potrivit careia orice membru al unei familii este dator sa razbune moartea unui stramos prin uciderea oricarui membru din familia ucigasului. Acelasi Kanun care, cinci sute de ani mai tirziu, provoaca evenimente grave in satul albanez din zona platoului muntos din nord (povestea lui Ghiorgu din Aprilie spulberat).
„Am scris Aprilie spulberat pe vremea cind Albania, ca si intreaga lume comunista, avea un sistem juridic si un cod penal socotite printre cele mai inumane de pe planeta. In fata acestei «justitii», ale carei crime le cunoasteti tot atit de bine ca si mine, vechiul cod cutumiar albanez, kanun-ul, nu numai ca nu parea deloc barbar, ci din contra, era uimitor de democratic.” Ismail Kadare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu