miercuri, 20 februarie 2013

Milan Kundera - Gluma


Cineva se joaca cu vietile noastre – pare sa spuna Milan Kundera in primul sau roman –, cineva leaga si dezleaga intamplarile in care suntem atrasi cu sau fara voie, impingandu-ne in fundaturi sau oferindu-ne brusc o libertate cu care nu stim ce sa facem. Cineva isi rade de noi, propunandu-ne idealuri care se transforma irevocabil in propriul lor simulacru, fara a inceta totusi sa ne urmareasca si sa ne otraveasca existenta. Cineva se uita la noi necrutator, inregistrand fiecare miscare a noastra cu o privire de gheata ce nu lasa nici o speranta.
Si tocmai acest chip, redat de aceasta privire, e cel pe care, mai presus de toate, ni-l ofera Gluma – chipul de ieri, de azi si dintotdeauna, in care suntem somati sa ne recunoastem.
Când, în 1968, tancurile sovietice spulberau „Primavara de la Praga“, Milan Kundera era deja un scriitor cunoscut: publicase poezie, teatru, eseuri, iar primul sau roman, Gluma, si nuvelele adunate în volumul Iubiri caraghioase fusesera tiparite în ultimul an în peste 150 000 de exemplare. Atâta si ar fi fost de-ajuns pentru ca noile autoritati cehe sa-l excluda de la Catedra de literatura universala pe care o ocupa la Academia de Film si sa-i elimine cartile din toate bibliotecile Cehoslovaciei. Si cum sa fi acceptat un regim împietrit în stalinismul deceniului sase pe acela care fusese nu doar un participant activ la efervescenta miscarii pragheze, dar mai si declarase - si ilustrase în cartile sale - ca tocmai stalinismul l-a învatat virtutea izbavitoare a râsului? Iata de ce urmatorul roman, Viata e în alta parte, i-a aparut in 1973 în Franta, iar doi ani mai târziu autorul însusi se stabilea aici, devenind în scurt timp un scriitor de faima internationala, tradus în toate limbile importante ale lumii.

>>DESCARCA Milan Kundera - Gluma<<

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu