marți, 3 decembrie 2013

Jules Verne - Goana Dupa Meteor


Goana după meteor (La Chasse au météore) este un roman scris de Jules Verne. Romanul a fost scris în 1901, dar a fost publicat în 1908, după moartea autorului, fiind unul dintre cele 7 romane postume care au fost modificate semnificativ de fiul romancierului, Michel Verne.
În orașul Whaston, situat în Virginia, Statele Unite ale Americii, pe malul drept al râului Potomac, stronomul amator Dean Forsyth trăiește împreună cu menajera sa, Mitz și cu nepotul său, Francis Gordon, care este îndrăgostit de Jenny Hudelson, fiica medicului Sydney Hudelson.
Într-o zi, Forsyth descoperă un meteorit nou cu ajutorul asistentului său, Omikron și scrie despre acest lucru observatorului din Pittsburg, Pennsylvania. La rândul său, Hudelson descoperă și el meteorul, despre care scrie observatorului din Cincinnati, Ohio.
Prin intermediul presei, în mijlocul populației se răspândește teama căderii pe pământ a meteorului. Forsyth și Hudelson susțin fiecare că ar fi descoperitorul corpului ceresc, despre care astronomii demonstrează că este fi din aur pur. Acest lucru îl determină pe francezul Zéphyrin Xirdal să construiascăe un aparat cu care atrage meteorul spre un teren cumpărat împreună cu unchiul său, bancherul Robert Lecœur, în vecinătatea localității Upernavik din Groenlanda.
Nave americane, britanice, franceze, germane, japoneze, daneze, italiene, spaniole, argentiniene și olandeze pornesc spre Groenlanda, cu scopul de a pune mâna pe prețiosul meteor în numele guvernului țării de care aparțin. Conflictul mondial este evitat în ultima clipă, meteorul incandescent alunecând în apă, unde explodează. Forsyth și Hudelson se împacă în cele din urmă, consimțind la căsătoria dintre Francisc Gordon și Jenny. Wikipedia

Citeste Sofica Radulescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu