vineri, 3 ianuarie 2014

Maurice Baring - Leaganul Pisicii


„Henry Clifford trecea drept un cunoscator in arta de a trai si in rafinamentele ei. Parerea lui era cautata si acceptata in toate domeniile care alcatuiau farmecul si eleganta vietii: arta, literature, muzica si teatrul.“
Ascultand sfaturile parintelui sau, Blanche Clifford rupe logodna cu un tanar ofiter fara perspective pentru a intra intr-un mariaj conventional cu printul italian Guido Roccapalumba, posesorul unui palat impresionant la Roma.
Parasind Londra si, odata cu ea, iluziile iubirii juvenile, gratioasa Blanche cucereste lumea mondena a capitalei italiene, mentinandu-si mariajul in cadrele unei respectabilitati ireprosabile. Sub ochiul vigilent al soacrei, printesa Giulia, Blanche e obligata sa se conformeze cerintelor unei societati aristocratice preocupate de arta, atente la aparente si, la urma urmei, atinse de o teribila sterilitate a spiritului.
Actiunea romanului are in fundal cateva evenimente importante (Razboiul franco-prusac, de pilda), insa eleganta societate in care e captiva Blanche nu inregistreaza ecourile istoriei cu asiduitatea cu care tine evidenta supeurilor si a concertelor de camera.
Cele mai citite carti, de la clasici la contemporani. Colectia Carte de Buzunar – un refugiu in lectura, oricand, oriunde, intre doua destinatii, la un ceai sau in autobuz.

Citeste Sofica Scarlat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu