marți, 10 aprilie 2018

Colin Falconer - Harem


O fascinanta cronica a Imperiului Otoman aflat la apogeul sau sub domnia lui Soliman I. Aceasta este povestea vietii lui Soliman Magnificul, supranumit si "Umbra lui Allah pe Pamânt", abil politician si despot atotputernic si a celei mai iubite sotii ale sultanului, Roxelana.

Roxelana a fost capturata de tatari in timpul unui raid de jaf in Polonia si dusa la Istanbul în anul 1518, unde a ajuns în haremul sultanului Soliman. Protejata de eunucul responsabil de harem si de catre mama sultanului, a fost prezentata sultanului. S-a straduit sa-i câstige afectiunea si a devenit rapid favorita lui, devenind singura sotie in urma unor tertipuri feminine.
Sub acoperirea convertirii la Islam a reusit sa se elibereze din sclavie si sa se emancipeze fata de sultan, iar o femeie libera nu avea voie sa aiba relatii cu un barbat în afara casatoriei. Ea l-a refuzat pe Soliman timp de trei zile si, in final sultanul a cedat si a acceptat sa faca din Roxelana singura sotie legitima.
Aceasta femeie apriga a condus practic destinele Imperiului Otoman in perioada lui de apogeu; dupa ce l-a convins pe Soliman sa-l numeasca pe Ibrahim-Pasa, favoritul ei, mare vizir, aceeasi Roxelana, vazând ca demnitarul nu-i mai asculta ordinele, a tesut intrigi, determinându-l pe sovaielnicul Soliman sa ordone executarea lui. Când noul vizir, Lufti-Pasa, l-a avertizat pe sultan ca niciodata in istoria Imperiului nu se mai pomenise ca femeile din harem sa dicteze decizii politice, s-a trezit si el inlaturat. Tradari si intrigi, din haremul sultanului pana in cazarmile ienicerilor, acest roman este o fresca a vietii de palat din Constantinopol din vremea marilor sultani.
Harem taie respiratia dezvaluind o lume a intrigilor, senzualitatii si violentei, in care un imperiu poate fi controlat de dorintele unui singur om. (Booklist)
Harem este o formidabila saga: sex, violenta, tragedie, o panorama a mii de locuri si intamplari exotice. (The Sunday Telegraph)
Falconer reuseste si de aceasta data sa capteze toata atentia prin modul in care impleteste doua povesti de dragoste uluitoare cu evenimente dramatice din trecutul atat de zbuciumat al Imperiului Otoman. Detalii picante, actiune, culoare, mister. Totul in Harem. (The Observer)

Narator: Anca Fieraru

4 comentarii:

  1. capitolul 10 urmat de capitolul 100? Puteti remedia problema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar este rezolvata ?
      Dar de la Capitolul.34 se trece la Capitolul.100..

      Ștergere
  2. este la fel ca inainte, cap. 10- cap. 100

    RăspundețiȘtergere