joi, 5 aprilie 2018

Helen Keller - Povestea Vietii Mele


Helen Keller a fost o scriitoare de origine americana, activist politic si lector, nascuta in 1880 in statul american Alabama, fondatoarea asociatiei  American Civil Liberties Union (ACLU).  Povestea sa incepe destul de trist, la varsta de doar 18 luni aceasta ramane permanent surda si oarba din cauza unei febre puternice.

Primele capitole ale cartii descriu locurilor natale, prezentate din perspectiva unui copil lipsit de vaz si auz insa plin de viata si imaginatie. Desi primii ani din viata au fost destul de confuzi, micuta Helen neavand nici o linie de ghidaj inafara imaginatie proprii, lucrurile se schimba in momentul in care profesoara Anne Sullivan preia fraiele educatie sale. In continuare autoarea povesteste cu lux de amanunte evenimentele marcante din inceputul viatii sale, felul in care domnisoara Sullivan reuseste sa aduca „lumina” in bezna perpetua in care se aflase. Treptat aceasta invata tainele cititului si scrisului, astfel dezchizandu-i-se usa catre cunoastere si catre lumea pe care nu o putea vedea, dar o putea simti. Restul cartii continua in acelasi ton al descrierilor pline de amanunte, aproape vii, despre trairile autoarei si despre oamenii cu care a intrat in contact. Acesti oameni care i-au influentat si modelat existenta  au reusit sa o faca pe tanara nevazatoare sa treaca peste momentele de nesiguranta si tumult sufletesc dupa cum ea spune:
„..Tacerea se asterne imensa peste sufletul meu. Apoi vine speranta cu un zambet si-mi sopteste: ‘In uitare de sine se afla bucuria’. Si atunci incerc sa-mi gasesc soarele in lumina din ochii altora, simfonia in muzica din urechile altora si fericirea in zambetul de pe buzele altora.”
Helen Keller pune mare accent pe importanta cartilor in dezvoltare sa si a perceptiei lumii in care traieste. In ciuda dizabilitatilor  iti termina studiile, obtinand Licenta (cum laude) in Arte la Colegiul Radcliffe  la 2 ani dupa publicarea cartii.
Astfel concluzia pe care o pot trage, din aceasta frumoasa autobiografie, este ca singurele limitari ale existentei umane sunt acelea pe care ni le impunem singuri, iar studiul si continua cautare a cunoasterii sunt lucrurile care ne ghideaza in viata si ilumineaza sufletul.

Narator: Laura Breana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu